Fets els tràmits per votar a les eleccions de Catalunya 2015 des de l'exterior

Avui havia quedat amb M. per anar al consolat espanyol de Boston a mig matí, havent passat pels llocs de feina respectius abans una estona. Fins ara no m'hi havia donat d'alta perquè no volia perdre l'empadronament, però hi ha una manera: com a resident no temporal. Només dura un any, perquè si no es considera que no és tan temporal, i no es pot renovar. Les eleccions de Catalunya són el 27 de setembre i es van convocar la setmana passada, si no m'erro. Així que ara i fins gairebé final de mes es poden fer els tràmits per votar (comproveu-ne les dates).

Si hi ets com a resident, al CERA, tinc entès que ja reps la documentació de què cal fer a casa i tramites directament el vot, que després, quan t'arribi tot, podràs dipositar al consolat. En el cas del no permanent (o resident temporal), t'has de donar de l'alta de l'ERTA (si no hi ets, ara és el moment, perquè pots fer els dos tràmits junts i perquè si tramitessis el CERA, que triga uns mesos, probablement no hi series a temps). 

Com ho hem fet? Al web de l'Assemblea està molt ben explicat i, a més a més, al web del consolat de Boston també hi ha un apartat dedicat a les eleccions de Catalunya. A mi el de l'Assemblea m'ha anat millor perquè tenen esquemes molt clars i n'he pogut descarregar els dos formularis: el de petició d'alta de l'ERTA al consolat i el de petició de vot. Et donen un resguard amb la data segellada en acabar. El tràmit és molt ràpid de fer i no ens hem hagut d'esperar. S'han sorprès que ho duguéssim tot (ells també pareix que et poden dornar els formularis) emplenadet de casa i amb una fotografia mida de carnet cadascun (per cert, eren de mida espanyola, que jo tenia dubtes i m'havia deixat les de mida americana a Catalunya, aquest cop). Passaport i DNI necessaris. No m'han demanat ni DS2009 ni SEVIS ni I94 ni res, tot i que jo ho duia tot per si de cas (aquests papers són els que necessites per al visat, per entrar al país...). També portava els formularis en blanc per si de cas i versions amb petits canvis (els formularis tancats sempre em generen dubtes), però no ho hem necessitat. 

Així que ho hem celebrat allà al costat, a Finale, però no tenien Boston Cream i el pastís de mantega de cacauet amb xocolata no era un gran què.
Al Finale.

P.S. Ara falta esperar que arribin les paperetes a casa meua (em fa patir que el nom no surt a la bústia), que ho facin a temps, anar a correus i que el 'correo certificado' el pugui fer equivaldre al 'registered', perquè aquí no hi ha correu certificat internacional. I enviar-ho tot a temps cap a la mesa provincial que em pertoca, pel que tinc entès. Per Facebook ho hem explicat i algunes persones ho han trobat complicat. No ho ha estat, fins ara, almenys. Res a veure amb els tràmits del visat, per exemple.

P.P.S. I m'acaben de trucar perquè no havia posat a quina delegació provincial voto. Arreglat.

Comentaris

  1. Respecte al correu registered/certificat no tindràs cap problema. Pel que fa a tots els passos abans (que arriben les paperetes, que hi siguen totes, que hi haja sobre, que les dades siguen correctes...) ... good luck! Ka necessites.

    ResponElimina
  2. So glad to hear that it was smooth! Ara queda que la resta dels astres s'alineïn... Avui a classe he pensat en tu. El professor ha comentat que d'acord amb el dret dels USA passes a ser resident quan portes vivint aquí més de 183 dies l'any. En termes tributaris es pot dir que tu ets resident dels USA, no? Imagino que tot això està vinculat també amb el tipus de Visat... Encara no hi ha tractat de doble imposició crec entre USA i Espanya... No ho sé, m'ha encuriosit, ja m'explicaràs com funciona! El món burocràtic de la vida a l'estranger fa molta por, i de tax law no en tinc ni idea! C.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahah ja vaig fer la declaració d'hisenda el curs passat. És molt més complicat del que dius perquè també compta tipus de visat, lloc d'on reps els diners, si és en forma de beca... I està la declaració al país i la de l'estat i depèn de les teues característiques has de fer-ne una o les dues. I has de comptar els dies que has passat al país cada any natural, descomptar viatges... Ho vaig passar una mica malament per fer aquests tràmits el 2014 perquè ningú no et pot assessorar (si no contractes, i jo ja contracto gestor per fer-ho a l'estat espanyol, que faig les dos!) perquè no en volen ser responsables. I un detall mínim pot fer que l'any que ve hagi de fer els papers diferents, si canvien les condicions. (I això que en teoria ho tenia fàcil perquè la meua situació no seria... Ambigua (?), però també és molt específic per als estrangers. No en vaig parlar perquè són qüestions legals i no voldria desinformar ningú o donar lloc a malentesos. No en sóc experta i no me'n faig responsable. Això sí, Harvard ens paga un programa que se suposa que t'ho fa totsol, però de totes maneres vaig tenir dubtes, vaig escriure'm amb els del programa per assegurar-me'n, etc. Els papers, com certes noves tecnologies, poden espantar i molt! Només de pensar que ho hauré de "tornar" a fer al 2015 i al 2016! T'he contestat els correus. És xulíssim perquè és com si fessis un blog del teu curs a Davis!

      Elimina
    2. Com et pots imaginar em vaig llegir molta informació i documentació sobre el tema malgrat tenir el programa. Esquemes, estudiant... Una setmana dedicada al tema, segurament!

      Elimina
    3. Això també és perquè m'agrada assegurar-me de les coses...

      Elimina
  3. Ui, se m'ha esborrat perquè escric des del mòbil, que la reunió m'ha deixat fregida, però volia dir que el que t'he explicat és un tema diferent de com et registres (no tothom es registra) al consolat, quina opció demanes, etc.

    ResponElimina
  4. Mare meva... amb lo molt que m'irrita a mi la burocràcia i el poc que m'agrada planejar... ja em vaig ensumar ahir que deuria haver estat un gran mal de cap per a tu! Només és que abans no m'ho havia plantejat (segurament perquè no és el meu camp i fa poc que he entrat al món dels impostos) i em va encuriosir. Com al blog poses molts tips pels que marxen fora (l'últim sobre l'exercici del dret de vot) vaig arrancar-me a preguntar per aquí ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahah ja ho veus... I damunt el programa va fallar uns dies i, com que sóc previsora i vaig mirar com anava la primera setmana, ja em tens informant-ne l'oficina internacional de la universitat. Per cert, algunes de les preguntes que m'has fet avui per correu, que et contestaré (ara arribo), les trobaràs explicades a l'article "Què hi fa un filòleg català, a Harvard?" que vaig enllaçar al blog fa uns dies!

      Elimina
  5. Sempre hi ha coses que es queden sense que en parli, però aquesta va ser voluntàriament :D

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada