Washington D.C. Dia 2: el Capitol i The Mall

(El Capitoli dels EUA!)
Quan ja em pensava que no es penjaria mai la segona part de l'entrada del primer dia (i mira que ho he actualitzat vegades), funciona just quan me n'anava a dormir, però com que no us he contactat en directe des de fa dies, us en faig cinc cèntims breument (avui he fet moltíssimes fotografies, però són les que dificulten que es pengin les entrades, així que en penjaré poquetes, almenys de moment i us en puc enviar més).

Avui m'he despertat amb un ensurt. Solc ser molt organitzada, però anit no vaig revisar la lletra menuda del tiquet de reserva d'una de les visites que em feien més il·lusió, el Capitoli, i que vaig reservar amb antelació (tampoc tanta, a l'agost). Hi havia de ser trenta minuts abans de l'hora que hi deia a l'entrada i, a més a més, m'he perdut seguint les fletxes (tenen la mania d'indicar cap on has d'anar, però emmudeixen quan t'hi acostes). Així que, corrent, he fet cap a la biblioteca del congrés, que diuen (segurament amb raó, tot i que el Capitoli deu igualar-lo) que és l'edifici més bonic de Washington. Jo demanava instruccions, mentre el guàrdia ja em feia passar un control de seguretat (al Capitoli no hi pots entrar amb aigua ni cap altre líquid!) perquè m'ha acompanyat a un túnel que connecta amb el centre de visitants i, de fet, com que he arribat deu minuts abans de l'hora de la visita amb els controls superats, m'han deixat passar a la de les 9.20, tota suada. No sé si és per les dates, però insisteixo que no he trobat gaire gent enlloc i que, malgrat que se solen haver de reservar les entrades amb temps, avui en donaven al moment.

Durant un any, faran obres al Capitoli (pel que he entès, format pel senat, votat directament pel poble, i la House of Representatives, les dues ales) i no es pot visitar la Rotonda (amb frescos de Brumidi), tot i que l'exposició oberta a tothom del pis inferior de l'edifici (colossal, impressionant; l'edifici original el van cremar els britànics a la guerra del 1812 -noto com vaig entenent les referències dels guies a la història del país-) n'ofereix explicacions i n'exposa maquetes palpables. És una exposició d'una certa mida; jo que he estat tres hores i dod quarts a l'edifici només l'he començat i m'he fixat que gairebé començava amb dos temes cridaners: el Watergate i les morts de Kennedy i de Luther King.

Com és que hi he estat tanta estona? La visita normal al senat l'han hagut de modificar per les obres. A més del documental (amb més idea i propaganda que història i l'aire condicionat massa fort, com arreu, però fora a 34 graus), la Cripta (una sala amb columnes i estàtues -cada estat pot cedir dues estàtues al Capitoli, dels personatges que vulgui, però no les pot canviar durant uns deu anys; les van repartint per l'edifici, tot i que inicialment eren a la Sala de les estàtues, al primer lloc on es reunien i treballaven els membres de la House of Representatives-, es diu així perquè queda just davall de la Rotonda, destinada a les cerimònies, i s'hi havia d'enterrar George Washington, que va morir-se molt abans que l'acabessin i la família es va estimar més que seguís reposant a Mount Vernon, d'on era. Ara la tomba és buida i l'estàtua d'ell, representat com a déu clàssic, al museu d'història americana), the Old Chamber i poca cosa més, quan no hi ha reformes es visita la Rotonda i la Sala de les estàtues amb l'entrada general. Ara molts passadissos estan tallats i s'arriba a la sala per una altra ruta (mai abans oberta al públic), de manera que l'entrada és més restringida. La Rotonda no es pot de cap manera perquè la restauren: tenia molts badats i es veu que moltes capes de pintura de plom, tot i que pot ser que les altres sales també (jo sospito que casa meua també les té).

Ha estat una visita molt lliure i a la sortida he preguntat si això era tot i si no em donarien més informació... M'han apuntat de seguida a dues visites especials: la de la House of Representatives i la dels frescs de Burmidi, les dues guiades. Han valgut molt la pena. Dubtava sobre l'última perquè tenia moltes activitats programades, però ha valgut molt la pena (també és un especial que ofereixen només ara). He xalat com un camell. I tot era gratuït. Tot i que ho he deixat aquí, també hi ha dos visites (a les nou i a les deu, em penso) als jardins i si ets de fora i demanes entrades, a les galeries. Com m'agradaria ensenyar-vos les fotos de les sales! Entremig, he dinat pasta i pollastre a l'ast a la cafeteria.

Per cert, he buscat les estàtues de Massachusetts a cada visita: les he trobades, han triat Samuel Adams i Winthrop.

Encabat he tornat pel túnel a la biblioteca. Un dels edificis més bonics que he vist mai. M'ha recordat la biblioteca pública de Boston i la de Nova York. Seran les fotografies que em doldrà més deixar fora. A més, les pintures i estàtues estan dedicades sobretot a les arts i a la literatura. Un dia em demaneu que us expliqui la història de la biblioteca i de l'incendi. També hi tenien la Bíblia de Gutemberg (ja n'he visitat unes quantes; n'hi ha una a la Widener).

Main Hall. Library of Congress.


Sala de lectura.

Hi havia també sales d'exposicions, entre les quals una sobre el 1964 Act, la llei de protecció dels drets civils (amb conseqüències molt rellevans per a la població africoamericana). Per cert, al Capitoli hi tenien una estàtua de Rosa Parks que no pertanyia a cap estat! També hi havia un estat que n'havia enviat una d'una xiqueta, però no em sonava. Jo no he pogut dedicar gaire atenció a les exposicions, però aquesta la tenia situada perquè se'n parla al curs durant i post-Kennedy. I m'he tornat a trobar Kennedy al segon museu que hd visitat i que era l'altra joia del dia: el de l'Aire i l'Espai, perquè m'he centrat sobretot en les exposicions sobre la cursa espacial! 

Però abans he visitat (a més del palau de justícia), el jardí botànic i el de les escultures, que si no fos per les fotografies del blog d'Amelia, al primer no hi hauria entrat perquè al Regne Unit ja em van passar les ganes de visitar més jardins botànics.

Botanical Garden Museum.
Sculpture Garden. J., hi reconeixeràs l'escultor! M'ha fet gràcia perquè ningú no ho entenia i com que nosaltres n'havíem buscat art un dia...

Aquest edifici, M., m'ha tornat a recordar el Getty:

Avui, com que encara és estiu, els museus tancaven a les 7.30 i no a les 5.30, encara he tingut temps d'anar al Natural History Museum després de sopar! Tot i que em van sorprendre més els museus d'història natural de Londres i de NY.

Washington Monument.

Demà, el tercer dia!

Comentaris

  1. Se sorprenen que viatges sola a Washington? Dona, si fos pujar a l'Aconcagua sola, encara ho entenc!

    M'agraden les fotos. La biblioteca és impressionant! I això de les estàtues resulta molt curiós.

    Recordo que en una exposició de Lichtenstein, a València (fa mila anys!), ens vam passar una bona estona jugant amb una d'aquestes casetes (més menuda).

    I... tanta sort que no et vas perdre el botànic!

    Quantes coses interessants!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sobre les estàtues, n'estaven a punt de canviar una perquè no estaven segurs de la decisió de fa deu anys. Ohio. Em penso que era no abolicionista?

      Elimina
  2. Gràcies, Eva! És una preciositat. No, en general se sorprenen que viatgi sola sovint i per plaer (és igual on)! No tant per perill, em penso, sinó més aviat perquè no estan segurs que sigui divertit viatjar sol, potser. Em va encantar tot el que vaig veure ahir! Voldria ensenyar-te fotos de dins del Capitoli, pels sostres, les columnes i estàtues i Brumidi! S'hi pot interactuar, amb les casetes? Teniu raó! La gespa imposa, i això que tot està molt sec. The Mall són museus gratis de punta a punta, tots enormes: podries passar el dia a qualsevol d'ells!

    ResponElimina
  3. No sé si es cosa del traductor pero me hace gracia eso de que has disfrutado como un camello!! jajaja

    Yo creo que no hay aún turistas porque llegaran el viernes para el puente. Nosotros fuimos para Labor Day también y estaba todo llenísimo de gente.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaj no és cosa del traductor, es una expresión y yo la encuentro muy evocativa. Parece que ya están llegando (cuando lo planeé no pensé en el Labor Day, pero vuelvo el sábado) porque ahora estoy en un museo y he tenido que hacer cola para entrar (registro de mochillas), había un montón de gente al que he visitado antes y no he encontrado entradas para el Washington Monument, para subir. Cuesta encontrar buenas fechas para viajar por los EEUU, porque ni hace calor hasta mayo (y hasta noviembre), después son las vacaciones (y yo me fui en julio), de septiembre a noviembre hay fiestas y puentes... Me di cuenta cuando pensaba en una fecha, sin tener muchas restricciones por mi parte. Bueno, a lo mejor no hace falta mirarlo tanto, pero entre los precios, las aglomeraciones y que me han salido la reacción que me hace la piel al calor... Hoy a 33 grados. Ahogo.

      Elimina
    2. Jajaja nunca lo había oído ni tampoco imaginado.

      Bueno has hecho bien pq así has evitado colas y también la subida de los precios que hacen por el puente, al menos los primero días.

      Nosotros estamos metiendo ropa de otoño, espero que el clima sea más fresquito por allí arriba ;)

      Elimina
    3. ¡Esto pensaba: seguro que la noche de mañana me ha salido más cara! Y puede que el billete. Tengo ganas de saber vuestra ruta. ¿Cómo va el trabajo?

      Elimina
  4. Visites molts llocs. Pren-t'ho en calma.
    El jardí me'l copiaré quan me n'hagi de fer un ;)
    Olivera

    ResponElimina
    Respostes
    1. Avui m'ho he agafat amb més tranquil·litat perquè em fan mal les plantes dels peus de tant caminar, però m'han anat molt bé les espardenyes noves!

      Elimina
  5. Per cert, de lluny a la Sala de les Estàtues hi vaig reconèixer Juníper Serra, una de les escultures que representava Califòrnia!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada