Servent o Cervantes?

Els resultats de l'estudi sobre el Quixot català: http://www.naciodigital.cat/noticia/41522/cervantes/catala

Comentaris

  1. Vols dir que aquest llibre es pot anomenar "estudi"? En Bilbeny & co. n'estan fent un gra massa. No em sembla gaire intel·ligent per la nostra banda passar-nos el dia alimentant teories conspiratòries. No en tenim prou amb els nostres autors que ara ens hem de dedicar tot lo dia a descobrir que tot allò castellà que val la pena és en realitat català? I després ens passem el dia dient que hem de tenir més autoestima...

    ResponElimina
  2. Personalment, conec un dels historiadors que va estar-hi treballant, que és amic meu i sempre ha estat molt rigorós amb el que fa. Ell no ha arribat a una fase tan avançada de l'estudi, però em va posar al dia dels problemes als quals s'enfrontaven a l'inici. Jo no m'he llegit el llibre, potser ho faré, però penso que primer l'hem de llegir per valorar-lo. En el cas de Colom no en vam fer gaire de cas fins que ho va dir un americà. Fa uns anys em vaig comprar in vídeo, em penso que d'Histocat, sobre el tema Servent i allí em va quedar la impressió que hi havia coses de la vida del Cervantes oficial que calia revisar molt a fons, que no se sostenien per enlloc (tampoc tan diferent del munt d'hipòtesis que hi ha sobre Shakespeare i no suposa cap daltabaix, ehem, nacional), però la hipòtesi sobre si és català... això no ho sé, ho haurem de llegir, però no començo per descartar l'estudi d'antuvi, pel que sé pel meu amic, és un estudi. Tens raó que a vegades per massa ganes d'uns resultats s'han arribat a voler demostrar coses que l'audiència no veu fonamentades, però és en els arguments que s'esgrimeixen per fer-ho que se'n veu la feblesa. Així, abans de desacreditar-ho, caldrà que tots plegats en llegim els arguments i ho valorem per nosaltres mateixos. Quan deia Bilbeny que Colom era català tothom el prenia per boig!! Per cert, anònim, no has signat i pel to primer em pensava que eres l'exparisien, però "tot lo dia" m'ha despistat i ara vaig fent altres hipòtesis ;P

    ResponElimina
  3. Hahaha, sí que t'ha despistat el "tot lo dia"... Però veig que ja no em cal signar. Tens raó que les coses s'han de llegir primer per valorar-les amb coneixement de causa, però n'hi ha que ja s'intueix per on van. En tot cas, és curiós que determinats estudis sempre acabin demostrant el mateix tipus d'hipòtesis: no, si ja ho dèiem, és que en Cervantes també ens l'han robat!! Una mica sospitós tot plegat... És lògic que en les biografies oficials d'aquests persoantges de fa uns quants segles hi hagi coses que no acabin de lligar: les informacions són sovint escasses o incompletes. Ara, d'aquí a farcir els buits amb fantasies nacionalistes hi ha un bon pas... I home, els arguments: en Cervantes és català i va escriure el Quixot en català perquè elogia el Tirant i perquè diu meravelles de Barcelona, i perquè critica la monarquia i etc. Si això són els arguments més forts, la veritat és que són molt poc convincents, no trobes? També haurem de dir d'aquí un temps que en García Márquez, en realitat, va escriure Cien años de soledad en català perquè inclou un personatge català a la trama? Jo tot plegat ho trobo una mica pueril i ingenu. Però sobretot una pèrdua de temps. Per què necessitem un passat desorbitadament esplendorós per justificar-nos? Si entres en la pàgina web de l'institut que dirigeix en Bilbeny, veuràs que la cosa se li ha començat a escapar de les mans: ara jo no és només Colom, tambbé Marco Polo era català, i evidentment l'autor del Quixot, i el del "Llàtzer de Tormos", i així anirem fent...

    ResponElimina
  4. Bé, pel que recordo del vídeo, hi havia arguments lingüístics també i alguns dels que feien pensar, però era encara un projecte en procés, així que m'espero (de bona fe) trobar arguments sòlids, contrastats i si no, doncs en mirarem de traure els arguments vàlids com amb tot, els buits que s'ha vist que s'havien omplert amb altres fantasies en el passat es podran tornar a buidar i dir "ep, d'això no en sabem res", perquè tu i jo estem en un entorn molt prudent i sabem que fins i tot això, encara que no ompli pàgines de diaris ni les notícies de la tele, fa avançar en el coneixement i permet saber quines són les bases sòlides i què és terreny pantanós. Tinc curiositat pe llegir-me el llibre, no ens enganyem, per veure què hi ha, en tot això, però no sé si ho faré per l'acomulació que saps que m'envaeix. Si mai ho llegeixo te'n faré 5 cèntims. No coneixia aquest institut, abans estava a altres entitats, en Bilbeny... Ja hi faré una ullada, però és cert que costa tenir una imatge seriosa si avances la mateixa hipòtesi (mmm... macroprojecte finançat pel ministeri, hahah?) en moltes obres diferents abans i tot de tenir les proves. Almenys aquesta és la imatge que els detractors han donat d'ell. (I sabem que funciona a l'inrevés, primer textos i documentació, després hipòtesis i verificació). Jo no vull jutjar res abans de saber de què va exactament. En això, també sóc prudent, ho vaig penjar perquè vaig pensar que molts voldrien fer el mateix. Ara faré un cop d'ull al seu institut! Del Llàtzer en rondava un llibre d'ell per la copisteria de certa universitat, si no recordo malament, a primer o segon de carrera.

    No necessitem un passat esplendorós per justificar-nos, pot ser que ni necessitéssim un passat per justificar-nos, de totes maneres ja tenim un Tirant i aniria bé reivindicar més el Curial.

    Els arguments de Colom em semblen convincents, per això malgrat tot el que se'n pugui dir ara amb Servent i tenint en compte el context socipolític en el qual estem immersos, no seré jo qui llenci la primera pedra (bé, ara ja l'has llençada tu! ;P).

    Cien años de soledad!!?? Sabies que va ser el meu llibre preferit en castellà? Ara ja no sabria triar i assenyalar-ne només un categòricament...

    ResponElimina
  5. Per cert, mira que guanyar tants comentaris aquí, jo que en volia algun a un escrit original meu com el d'ahir... publicat hores abans que aquesta entrada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh, em sap greu, però és que estic força sensibilitzat amb aquest tema, hehehe.

      Elimina
  6. Aquí la llista completa dels "projectes" d'en Bilbeny: http://www.inh.cat/projectes
    Ara ja hi compta La celestina i Leonardo da Vinci...

    ResponElimina
  7. Que ràpid, ens hem creuat virtualment?

    Ah, això de Da Vinci ho vaig veure en algun documental, allò de la família, ara ho recordo molt poc, també és d'ell, la hipòtesi? Saps que el vaig conèixer a Ginebra?

    ResponElimina
  8. Ah sí? No ho sabia, no! Sí que el vas anar a conèixer lluny, hehe.

    ResponElimina
  9. Home, a la mani que es va fer davant de l'ONU!! Jo estava recollint firmes per a la universitat en català i ho vaig saber perquè en recollir-ne tres de cop, una d'elles duia el seu nom, però sóc molt discreta i no vaig dir res. Era ell, diria!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada